En ældre - men stadig aktuel og brugbar test af to kendte fodermærker.
Vi har været en tur i arkivet på vores gamle hjemmeside og fundet denne intressante - men stadig aktuelle og brugbare test.
Koifoder er ofte et af de mest omtalte emner ifm. vores hobby, især når sommeren kommer og snakken falder på vækstfoder og vækst af Koi. At vurdere hvilket foder man skal vælge kan være en opgave i sig selv. Det er vigtigt at vælge rigtigt, da bl.a. det høje indhold af proteiner, kan være en udfordring for dit filter. Det samme gælder de øvrige ingredienser, som bør være sammensat, så de påvirker din vandkvalitet mindst muligt.
Det er vigtigt at vide hvad proteinet i fodret består af. Protein niveauer som stammer fra råvarer af høj kvalitet, som fx hvidt fiskemel, giver langt den bedste næring. Gode råvarer er langt mere naturlige og indeholder en højere procentdel af bl.a. aminosyrer, der er nødvendige for dine Koi. Kommer proteinet i højere grad fra vegetabilske råvarer, indeholder de simpelthen ikke de nødvendige aminosyreprofiler, som dine Koi kræver.
Andre råvarer såsom krillmel, tørrede rejer, fiskeolie osv. anvendes ofte i kombination med hvidt fiskemel, for at maksimere et proteinniveau af høj kvalitet.
Proteiner
Når du læser indholdsfortegnelsen på et foder til dine Koi karper eller øvrige havedamsfisk, vil du finde et ’Råprotein’ niveau angivet i %. Hvad du ikke kan se, er hvor stor en andel af proteinet, der reelt er hvidt fiskemel, krillmel, sojamel og/eller vegetabilske proteiner.
En måde at vurdere dette på, er ved at kigge på ’Rå aske’ niveauet. Askeindholdet beregnes ved en afbrænding af foderet, hovedsagelig de ’ufordøjede rester’. Andelen af aske på indholdsfortegnelsen, er beregnet ud fra den mængde af foderet, som Koi ikke fysisk kan fordøje.
Kvalitetsråvarer, som fx hvidt fiskemel, krill osv. giver meget lave aske niveauer. Et lavt aske niveau viser at foderet har en meget høj fordøjelighed og du derfor får mest mulig ernæring ud af foderet. Når askeindholdet er højt, viser dette at en mindre mængde af foderet bliver fordøjet - hvilket samtidig resulterer i en større mængde affaldsstoffer i vandet.
I skemaet herunder kan du se en sammenligning af protein- og aske niveauerne i procent i udvalgte produkter fra JPD og Hikari.
Begge mærker bruger råvarer af høj kvalitet, men sammensætningen og mængden af de bedste råvarer varierer. Det ses tydeligt på foder fra JPD, at der kun er anvendt råvarer af højeste kvalitet, da askeindholdet er meget lavere!
Vitaminer
Hele JPD foder serien er beriget med vitamin C og E. C-vitamin er meget vigtigt for sundheden hos dine Koi karper. I modsætning til mennesker, kan Koi faktisk producere C-vitamin i deres krop. Niveauerne af C-vitamin kan dog svinge på grund af miljømæssige faktorer, sygdom og stress. Ved at supplere deres C-vitamin-niveau, vil du aktivt give dem en hjælpende hånd. Stressfri fisk med et suppleret C-vitamin indtag, vil udvikle fantastiske hvide områder, der er lyse og rene.
Vitamin E fungerer på samme måde, men E-vitamin påvirker muskelmassen og opbygningen af denne. Med tilstrækkeligt E-vitamin niveau, vil Koi opretholde en stærk og sund kropsbygning.
Disse to vitaminer kombineret i foderet vil øge stofskiftet (metabolismen) hos dine Koi. Hvilket igen øger fordøjelsesprocessen og giver et bedre immunforsvar.
Vandkvalitet
En anden vigtig faktor, når du skal vælge Koifoder, er hvordan det påvirker vandkvaliteten og klarheden i vandet. De ekstremt høje produktionsstandarder i JPD serien ses tydeligt, ikke kun i de ingredienser, der anvendes i produktionen, men også på den positive indvirkning det har på din vandkvalitet.
I denne test blev 5g af foder tilsat til 165 ml vand. Det første billede viser begyndelsen af testen, det andet billede viser, hvordan foderet afgiver farve efter 15 minutter i vandet. Det tredje billede viser foderet og vandkvaliteten efter 30 minutter. Selvfølgelig vil foder normalt ikke forblive urørt og uspist i havedammen i 30 minutter, men selv efter 15 minutter kan du se farven på vandet mærkbart ændrer sig i Hikari prøven.
Dette er blot en lille uvidenskabelig test - men den giver alligevel et ret klart resultat.
Bemærk: Denne artikel er af ældre dato, så indhold af proteiner, vitaminer mv. kan have ændret sig. Dog ser det ud til der ved genudgivelsen af denne artikel, stadig er en markant forskel på de to mærker. Testen er udført i England, men produkterne er de samme som vi har her i Danmark
Kilde: https://quenikoiblog.co.uk/2016/05/08/jpd-food-tried-tested-and-proven/
8. maj 2016 - Queni Koi