Her er de vigtigste trin til dig og din havedam, samt specifikke råd vedrørende Guldfisk, Koi og Stør.
Når temperaturen falder og dagene bliver kortere, er der flere ting i havedammen der kræver særlige hensyn.
Vinter kan være en udfordrende tid for både fisk og filter og det er vigtigt at være forberedt og tage sine forholdsregler for at komme bedst muligt igennem de kolde måneder.
I det følgende vil vi give vores bedste råd, herunder også specifikt til havedammens fisk hvad enten det er Guldfisk, Koi eller Stør.
Vandkvalitet:
Hvis du endnu ikke har renset havedammen for blade og andet organisk affald, kan du stadig nå det, hvis ikke fiskene allerede er gået i dvale på bunden af havedammen. Kan man mindske mængden af organisk affald, minimere man også forrådnelsesprocessen. Denne proces udvikler giftige gasser som kan ophobe sig under isen, og være skadeligt for dine fisk.
En sidste oprensning af bunden vil være en fordel, enten ved at støvsuger eller benytte OXY Powder til at ”vende bunden”.
Selvom løvfaldet fra træer er overstået, kan der stadig være risiko for at blade og grene ender i havedammen. Har du beplantning omkring havedammen som kan visne i løbet af vinteren, med risiko for at det ender i havedammen, bør du overveje at klippe det ned.
Man kan også vælge at spænde et løvnet over havedammen, for at undgå så meget nedfald som muligt.
Skal filter og pumpe kører igennem vinteren?
Filtersystemet spiller en afgørende rolle for at holde vandet klart og sundt. Det er vores anbefaling at lade dit filter køre hele vinteren, især hvis du har Koi i havedammen. Det er klart man skal tage sine forholdsregler og fx beskytte filter og slanger, så de ikke fryser.
Rens filteret jævnligt, selv på denne årstid og lad det som minimum fortsætte med at køre indtil vandet når cirka 6-8°C. Ønsker du ikke eller har du ikke mulighed for at lade det køre hele vinteren, så prøv at gøre perioden uden filter, så kort som muligt.
Vigtigheden af luftpumpe.
En luftpumpe spiller en afgørende rolle i havedammen om vinteren, uanset om du vælger at holde gang i dit filter eller beslutter at lukke det ned. En luftpumpe tilfører kontinuerligt ilt til vandet gennem små bobler, som forbedrer iltniveauet for fiskene og skaber en konstant cirkulation i vandet.
Iltning af havedammen har flere funktioner og vi anbefaler derfor altid, at man som minimum har en luftpumpe kørerne igennem hele vinteren.
Der bliver skabt en cirkulation af vandet som hjælper med at forhindre, at hele dammen fryser til. Vand i bevægelse er nemlig mindre tilbøjeligt til at danne is. Området omkring luftstenen vil være det sidste sted overfladen fryser til, hvis det bliver rigtig koldt.
Luftpumpen vil desuden tilføre ilt til vandet og boblerne fra iltstenen er nødvendige for fiskenes trivsel. Samtidig bliver giftige gasser transporteret fra bunden til overfladen, hvor de kan undslippe og derfor ikke længere udgør en risiko for fiskene.
Du kan finde luftpumpe med iltsten lige her.
Skal fisk fortsat fodres?
Helt generelt kan man sige, at fisk skal fodres så længe de spiser. Det vigtigste er, at det foder vi tilbyder vores fisk, er tilpasset årstiden. Hvis de viser interesse for føde, er det fordi de har brug for det.
Ved vandtemperatur mellem 4 og 10 grader bør mængden af foder generelt reduceres. Det kan du læse meget mere om i vores store Guide til fodring.
Brug et letfordøjeligt hvedekim-baseret vinterfoder. Denne fodertyer belaster fiskenes fordøjelse mindre, hvilket er vigtigt ved kolde temperaturer. De fleste fisk vil, ved disse temperaturer, typisk opholde sig mest på bunden og det vil være nemmest at bruge et synkefoder.
Når vandtemperaturen kommer under 4 grader, viser de færreste fisk interesse for foder. Fiskene kan ikke længere fordøje maden korrekt og man stopper med at fodre. Rester af foder i havedammen som ikke bliver spist, kan give ubalance i vandkvaliteten og føre til ophobning af ammoniak og andre skadelige stoffer.
Særlige forhold for guldfisk, Koi og stør
Guldfisk er hårdføre og kan normalt klare vinteren i havedammen uden de store problemer. De kræver dog stadig opmærksomhed på nogle punkter.
Guldfisk kan sagtens fortsætte med at spise i kolde måneder, så længe de tilbydes et letfordøjeligt vinterfoder eller hvedekim-baseret synkefoder, når temperaturen er mellem 4 og 10 grader. Under 4 grader, viser de normalt ikke interesse for foder.
Hvis havedammen er mere end 80cm dyb kan guldfisk uden problemer klare sig igennem en normal dansk vinter. Under 80cm dyb, kan det blive nødvendigt at flytte guldfiskene til et frostfrit sted, som en tank i en garage eller et andet opvarmet rum.
For at mindske nedkøling og for store temperaturudsving, kan man vælge at overdække havedammen. Det giver guldfiskene mere stabile forhold.
Koi er lidt mere følsomme over for kulde end guldfisk og kræver derfor mere opmærksomhed.
Koi bør have mindst 1,2 meter dybt vand, hvis de skal kunne overvintre i havedammen. Dette sikrer, at de kan finde en dybere og varmer zone på bunden af havedammen.
Koi kan stadig fodres ved lave temperaturer helt ned til 4 grader. Fodret bør være et letfordøjeligt og synkende vinterfoder. Foderet skal kun gives i små mængder, for at undgå fordøjelsesproblemer.
Koi går periodevis i en dvaletilstand som hedder Torpor. Det er et resultat af nedsat kropstemperatur og stofskifte. Perioden kan vare fra dage til uger og derfor kan man ind imellem se aktivitet hos Koi selv om vinteren.
Hvis ens havedam ligger særligt udsat i forhold til nedkøling, bør man overveje om der kan laves nogle foranstaltninger. Kommer vandtemperaturen under 2°C kan isolering, overdækning eller varmetilførsel blive nødvenlig.
Stør er en særlig udfordring om vinteren, da de har brug for fri adgang til at komme op til overfladen for at trække luft, og de kræver også en konstant høj ilttilførsel.
Stør har brug for dybt vand, da de ikke går i dvale på bunden som havedammens andre fisk. De trives bedst i havedamme hvor der er meget plads til at svømme, gerne en dybde på 1,5 meter.
Stør har brug for føde igennem hele vinteren også selvom temperaturen kommer under 4°C. Det er bedst at fodre i små portioner og undgå overfodring for at holde vandet stabilt. Om vinteren kan dine stør sagtens klare sig med et lettere foder, som fx Energy Mix Sinking. Man undgår dermed at Koi for indtaget det traditionelle proteinrige størfoder.
Ilttilførsel er vigtig når man har stør i havedammen. De er meget iltkrævende og der er derfor vigtigt at have en luftpumpe kørende konstant og at isen holdes åben, så de kan trække luft.
Hold isen åben og isoler overfladen
Hvis det bliver rigtig koldt og der er risiko for, at overfladen fryser til, anbefaler vi at man bruger en isfrihætte evt. med luftpumpe eller et varmelegeme til at holde isen åben.
Alternativt kan du vinterisolere hele vandoverfladen og forhindre den fryser til. Vi anbefaler at bruge Pond Cover Balls eller Air Bubble folie. Begge produkter mindsker store temperaturudsving og til frysning af overfladen. De absorberer desuden UV-stråler, så vandet hurtigere kan optage varme fra solens stråler og is og sne som har lagt sig ovenpå, tør derfor meget hurtigere. Husk stadig at opretholde en åbning, så skadelige gasser kan slippe ud.
Afsluttende tanker og et par gode tips.
Hvis dammen fryser til, må du ikke slå hul på isen, da dette kan skræmme fiskene og skade deres indre organer. Brug i stedet en gryde med varmt vand til forsigtigt at smelte en åbning i isen.
Sne der ligger oven på isen kan forhindre lys i at trænge ned til planter og fisk i havedammen. Fjern sneen regelmæssigt så planterne kan få noget lys, dette er bl.a. vigtigt for fotosyntesen, som stadig fungerer selv om vinteren.
Hold også øje med skader fra isdannelser, hvis vandstanden ændrer sig. Hold øje med vandstanden og sørg for, at isen ikke presser mod havedammens vægge eller at isen bryder sammen, fordi der mangler vand under den.
Ved at følge ovenstående kan dine Guldfisk, Koi og Stør gå en sikker vinter i møde.
Vinterforberedelse af havedammen kræver en lille indsats, men det kan gøre en stor forskel for fiskens trivsel og give dig ro i maven.