Stør i havedammen

Oprettet d.

Stør i havedammen

Dette skal du være opmærksom på om vinteren

Stør (Acipenseridae) er en fascinerende fisk at have i havedammen, men den adskiller sig markant fra andre havedamsfisk, særligt om vinteren. I modsætning til Koi og guldfisk, der ofte bliver inaktive og stopper med at spise i de koldere måneder, forbliver stør aktiv og søger stadig efter føde. Dette stiller nogle særlige krav til havedammens forhold og fodring i vintermånederne.

Størs aktive vinteradfærd

Stør er en af de få fisk, der ikke går i dvale om vinteren. De har en anderledes fysiologi end mange andre havedamsfisk og opretholder deres aktivitetsniveau selv ved meget kolde temperaturer. Deres naturlige instinkt er at fortsætte med at lede efter føde på bunden af dammen, selv når temperaturen falder.

Fodring af stør om vinteren

Fodring af stør adskiller sig lidt fra fodring af resten af havedammens fisk.
Da stør stadig søger efter føde i de kolde måneder, er det vigtigt, at du fortsætter med at fodre dem. Du skal dog huske at skifte til et vinterfoder og tilpasse fodringen:

  • Vinterfoder: Vælg et synkende foder, der er let fordøjeligt ved lave temperaturer. Specielle vinterfoderblandinger til stør er ofte baseret på høj kvalitet af fiskemel og let optagelige ingredienser. I vintermånederne kan du med fordel anvende Energy Mix.
  • Mindre måltider: Sørg for at fodre dine fiske oftere, men med mindre portioner. Overfodring kan give vandkvalitetsproblemer, så vær altid opmærksom på, hvor meget de reelt spiser.
  • Undgå overfladefoder: Stør foretrækker at spise på bunden af havedammen, derfor vil stør foder altid være synkende - det gælder i øvrigt både sommer og vinter.

Vandtemperatur og iltindhold

Om vinteren kan havedammens vandtemperatur falde drastisk. Særligt hvis dammen ikke er så dyb. Selvom stør kan tåle lave temperaturer, trives den bedst ved temperaturer mellem 5-18°C. Derfor er det vigtigt at sikre optimale forhold i vintermånederne:

  • Sørg for tilstrækkelig dybde: En dyb havedam (helst 1,2-1,5 meter eller mere) sikrer, at fiskene kan søge ned på bunden, hvor temperaturen som regel er lidt højere.
  • Oprethold iltindholdet: Stør har et højt iltbehov, og om vinteren kan iltindholdet falde pga. isdannelse. Brug en luftpumpe eller en isfriholder for at forhindre isen i at lukke overfladen helt.


Generelle forholdsregler for stør i havedammen

Udover de generelt anbefalede vinterforanstaltninger, er der yderligere et par ting, du skal huske, når du holder stør i din havedam:

  • Undgå skarpe genstande i dammen: Stør har en meget blød hud uden skæl og kan let få skrammer.
  • God vandkvalitet er nødvendig: Stør er mere følsomme over for dårlig vandkvalitet end mange andre havedamsfisk. Regelmæssig test af ammoniak, nitrit og nitrat er vigtigt.
  • Rigelig plads til at svømme: Stør kan blive meget store og har brug for god plads til at svømme rundt på. Er havedammen for lille, kan det være stressende for dem.

3 ting du (måske) ikke vidste om stør:

Stør har ingen svømmeblære: Det betyder, at de ikke kan svømme baglæns og altid skal være i bevægelse for at få ilt gennem deres gæller. Det er en af grundene til, at de aldrig må håndteres for længe, hverken i et net, i en balje eller i et lille kar, hvor de ikke kan svømme frit.
Stør kan blive utroligt gamle: I naturen kan nogle arter blive op mod 100 år gamle. I en havedam kan de med god pleje leve i rigtig mange år.
Stør kan vokse meget hurtigt: Nogle arter, som beluga-støren, kan vokse ekstremt hurtigt og blive flere meter lange - og det er ikke noget for en almindelig havedam! Derfor er det vigtigt at vælge en art, der passer til dammens størrelse.

Få succes med stør i havedammen

At holde stør i havedammen om vinteren kræver lidt ekstra opmærksomhed, men hvis du tager højde for deres behov for føde, ilt og god vandkvalitet, kan de trives selv i de koldeste måneder. Med den rette pasning kan støren blive en anderledes og imponerende ’beboer’ i din havedam, gennem mange år.

Lær mere om havedammen – og deltag i vores månedlige konkurrence!

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få endnu mere vigtig viden og gode råd om livet i havedammen.